Review van de 5e Karate Masters Course

Op 11, 12 en 13 maart 2016, hadden we weer een kans om les te krijgen van Kazumasa Yokoyama Kancho. Het is een genot om hem te zien bewegen, uitleggen, inspireren en genieten van Karate. Hij verbaast mij (AJ) elke keer als ik hem zie en mijn vriend uit Duitsland, Mr. Stephan Yamamoto zei en ik quote:

“This is the fifth time that I came here and he surprises me every time with something else, which leaves me like: why didn’t I think of that?”.


Gedurende het weekend had Kancho de uitdaging om stijlen te overstijgen. Als je bij een andere stijl traint, volg je vaak andere regels en krijg je het gevoel dat je iets compleet anders aan het doen bent en dat het misschien zelfs de principes van je stijl tegenspreekt. Persoonlijk heb ik dit gevoel nooit gehad tijdens trainingen onder Yokoyama Kancho, of het nu Karate of wapentraining was.

Ik wil graag een aantal zaken met je delen die Kancho tijdens de 5e Karate Masters Course heeft gedaan middels tekst, foto en video. Allereerst wil ik echter zijn gloednieuwe boek aankondigen! We hebben sinds zijn bezoek vorig jaar in februari aan dit boek gewerkt en zijn erin geslaagd om het boek net voor deze seminar af te ronden. Het boek "Principles of Karate" is een boek dat stijlen overstijgt en de fundamentele concepten van de natuur die gebruikt worden in Karate onthult. Tijdens de seminar heeft Kancho de nodige onderwerpen aan bod laten komen die hij in detail in zijn boek beschrijft.

Als je meer wil weten over het boek en de preview wil downloaden verwijs ik je graag naar de blog die ik daarover geschreven heb.

v.l.n.r. John Correljé (Tang Soo Do), Kazumasa Yokoyama (Okinawan Shorin Ryu), AJ van Dijk (Wado Ryu).

Gedurende het weekend, heeft Kazumasa Yokoyama verschillende onderwerpen behandeld waaronder Meotode en Chinshinho en Fushinho tijdens de Karate training. Voor Kobudo, doceerde Kancho basis en Kata van Sai, Nunchaku en Bo.

Meotode

Tijdens een Karate Masters Course is er niet erg veel formele basis Karate training. Een eenvoudige reden om dit zo goed als volledig te skippen is om niet te interfereren met stijl specifieke zaken aangezien er deelnemers van verschillende stijlen deelnemen aan de Course. De basis die we getraind hebben waren basis Uke waza zoals Jodan (Age) uke, Gedan barai, Uchi en Soto uke, die als platform en opstapje gebruikt werden om uit te leggen hoe je Meotode aan jouw basis kan verbinden.

Wellicht ben je bekend met het idee dat Meotode geoefend kan worden met een "4 beat" en een "3 beat", dat Kancho tijdens eerdere seminars heeft behandeld. Dit keer gebruikte Kancho in eerste instantie de "3 beat"  en werkte toe naar de "1 beat", wat in wezen betekent dat je een arm gebruikt om te 'blokkeren'/controleren en de andere arm om op hetzelfde moment aan te vallen. 

Kancho legt niet alleen het concept uit, maar introduceert ook verschillende trainingsmethodes en Ippon Kumite die je na de seminar kunt gebruken voor je eigen trainingen.

Chinshinho en Fushinho

Kazumasa Yokoyama Kancho lichtte Chinshinho en Fushinho toe en verbond dit aan In en Yo (Yin en Yang). Om dit stukje van de review te starten deel ik graag de volgende video waarop Kancho zowel Chinshinho en Fushinho introduceert.

Tijdens de seminar introduceerde Kancho trainingsmethodes voor zowel Chinshinho (compression) en Fushinho (expansion). De volgende foto's zijn een methode om Fushinho te ontwikkelen, die hij aanbood tijdens de seminar.

We werden ook aan het werk gezet met de richting van energie en hoe je deze richting kon veranderen. Hij liet zien hoe de theorie in zijn werk ging met een redelijk bekende polsklem, waar wij vervolgens mee konden stoeien om de theorie zelf toe te passen. Dit soort "ontdek het zelf" training is niet alleen leuk om te doen, maar laat je zijn lesgeven waarderen als hij het reguliere werk uit een andere hoek laat zien.

Een van de redenen dat ik zijn seminars zo ontzettend bewonder is de grote fun factor die hij weet te maken, ondanks dat de onderwerpen behoorlijk serieus en fundamenteel zijn. 

Sai, Nunchaku en Bo training

Gedurende het weekend hebben we gewerkt met de Bo, Sai en Nunchaku. Hoewel Nunchaku niet op de planning stond, hebben we toch besloten om dat te behandelen aangezien er voldoende animo voor was. Zoals Kancho in zijn nieuwe boek "Principles of Karate" schreef is wapentraining verbonden aan reguliere Karate training (wat hij over het algemeen "empty hand" noemt) en dat het de nodige voordelen met zich meebrengt. Kort samengevat zorgt wapentraining voor meer ontwikkeling van je "empty hand" kennis en kunde.

Kancho introduceerde basis Sai en Nunchaku training, waarbij de verschillende soorten pakkingen en een verscheidenheid aan bewegingen aan bod kwamen.

We eindigden de Sai training met twee basis Kata genaamd "Fukyu Kata" wat vertaald kan worden als "universal exercise". Fukyu Kata leert je fundamentele beweging van Sai, die de vaardigheid van je vingers en daarmee je empty hand ontwikkelt.

Ter afsluiting van deze review, deel ik graag de volgende foto's van een van de Sai kihon die Yokoyama Kancho ons leerde tijdens de 5e Karate Masters Course.

Zie we jou tijdens de volgende Karate Masters Course ook in de Dojo?

Download de brochure

Laat je inspireren