Wil jij de kneepjes van het vak leren?

Maak kennis met de kunde van lesgeven!

Hoe geef jij les?

Hoe gebruik je je stem?
Hoe zorg jij voor een leeromgeving waarin elke leerling tot zijn recht komt?
Welke oefeningen gebruik je?
Hoe bied je die aan?
In welke volgorde?
Waarom doe je dat op die manier?

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen en moet stellen als je een goede les wil verzorgen. Deze vragen en de antwoorden daarop dwingen je namelijk om je les op een bepaalde manier vorm te geven en op een bepaalde manier les te geven.

Onze lerarenopleiding is uniek en afgestemd op wat je moet kennen en kunnen om professionele lessen te verzorgen. Onder leiding van AJ sensei, die zelf tweevoudig gediplomeerd is in het onderwijs en docent is van beroep, is deze opleiding een must voor iedereen die zijn leraar wil assisteren, lessen overneemt, de ambitie heeft om zelf les te (gaan) geven of simpelweg zijn of haar lesgeven naar een hoger niveau wil tillen. 

Ontdek naast de kneepjes van het vak ook verschillende Karate specifieke werkvormen die je kunt gebruiken om lessen vorm te geven en je leerlingen aan te bieden wat ze nodig hebben.

Een korte samenvatting van de Lerarenopleiding van Wadokai Nederland

 • Start bijna drempelloos met de opleiding wanneer jij dat wil: Je kunt op elk gewenst moment starten met de opleiding voor slechts €50;
 • Bepaal zelf het tempo van de opleiding: Jij bepaalt hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt;
 • Eenvoudig op afstand te volgen: Oefen met lesgeven, formuleer je Portfolio en maak Verwerkingsopdrachten in je eigen Dojo of op een stageadres. Geen zorgen, je bent niet tien keer per jaar een weekend van huis.
 • Neem gratis deel aan de KarateKids! dagen en de Instructors Courses: Deze lessen vormen contactmomenten en verzorg jij (delen van) de les en krijg je de persoonlijke begeleiding en feedback die jij nodig hebt;
 • Doe examen als je er klaar voor bent: Net als een Kyu en Dan examen, kun je jezelf opgeven wanneer je wil;
 • Betaal alleen waar je gebruik van maakt: 
 • Je kunt tijdens de opleiding gebruik maken van stagebezoeken, Skype en FaceTime calls, instructie video's aanvragen of je eigen video's insturen voor feedback en bijvoorbeeld je Portfolio tussentijds laten beoordelen. Ook het examen betaal je apart. Stop je vroegtijdig met de opleiding? Dan is er dus geen sprake van weggegooid geld. Het volledige kostenplaatje kun je hier downloaden.

Je hebt dus bijna alles zelf in de hand!

Je bepaalt zelf het tempo, de mate van begeleiding en hebt ook de hoogte van de kosten zelf in beheer. Hebben wij je al enthousiast gemaakt? Hieronder lees je meer over de verschillende opleidingen! Wij ontvangen graag je aanmelding of vragen als je die nog hebt. 

De vier niveaus van de lerarenopleiding

Wadokai Nederland biedt vier verschillende niveaus aan, namelijk:

 • Assistent Leraar (vrijstelling is mogelijk)
 • Leraar 1 (gedeeltelijke vrijstelling is mogelijk)
 • Leraar 2
 • Leraar 3

Assistent leraar (vanaf 3e Kyu) Heb je geen WKNL graad? Dan vindt er controle plaats of je voldoet gestelde normen.
Van een assistent leraar wordt verwacht dat hij de leraar kan assisteren bij organisatie, leerlingen kan begeleiden en delen van de les kan geven. Ook moet assistent in geval van afwezigheid van de leraar de les doorgang laten vinden onder zijn leiding. Deze les (de stof) hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar moet tenminste basis training en partner oefeningen bevatten.

Leraar 1 (vanaf eerste Dan) Heb je geen WKNL graad? Dan vindt er controle plaats of je voldoet gestelde normen.
Leraar 1 is in staat om zelfstandig lessen voor te bereiden en uit te voeren. Oefeningen die Leraar 1 moet kunnen geven moeten gelijk zijn aan het niveau van 1e dan eisen en zijn gericht op leerlingen t/m 1e kyu.

Leraar 2 (vanaf tweede Dan) Heb je geen WKNL graad? Dan vindt er controle plaats of je voldoet gestelde normen.
In het les geven moet een bepaalde volwassenheid zichtbaar zijn. Ook het technisch niveau en de keuze van de oefeningen wordt meer van verwacht. Er moet een duidelijke structuur en differentiatie (zichtbaar) zijn in de lesstof en Leraar 2 moet elementen kunnen koppelen en keuze indien verzocht onder woorden kunnen brengen. 

Leraar 3 (vanaf vierde Dan) Heb je geen WKNL graad? Dan vindt er controle plaats of je voldoet gestelde normen.
Leraar 3 weet precies welke opmerking gemaakt moet worden om de techniek van een leerling te verbeteren. De opmerking lost een of meerdere problemen op in plaats van een ander probleem te veroorzaken. Verder kan Leraar 3 makkelijk variëren en differentiëren in zijn lessen, de les omgooien, inspelen op het moment en lessen aan elkaar koppelen. Leraar 3 houdt rekening met de lange termijn. Ook heeft Leraar 3 inzicht in verschillen tussen leerlingen en weet hier op een positieve manier gebruik van te maken. 

Toewerken naar het examen

Het examen bestaat uit drie onderdelen. Na het voldoende afronden van deze drie onderdelen wordt het diploma uitgereikt. De drie onderdelen zijn:

 1. Theorie-examen
 2. Praktijk examen
 3. Het Portfolio en de Verwerkingsopdrachten 

Na aanmelding ontvang je het lesboek "Lesgeven, zo doe je dat!" mits nog niet in bezit, ontvang je een op het niveau van je opleiding afgestemd nakijkmodel en ontvang je details omtrent de inhoud en eisen van het Portfolio en de Verwerkingsopdrachten.

Zodra je je hebt aangemeld start je met lesgeven in je eigen Dojo of op een stageadres en werk je aan de hand van gerichte opdrachten aan het verwerven van de kennis en kunde die je nodig hebt om alle onderdelen van het examen met een voldoende af te sluiten. 

Tijdens het toewerken naar je examen wordt je verwacht op de cursusdagen (twee tot drie keer per jaar) en heb je de mogelijkheid om van verschillende faciliteiten gebruik te maken zoals het aanvragen van stagebezoeken, Skype en FaceTime calls of instructie video's. Ook kun je bijvoorbeeld je eigen video's insturen voor feedback en je Portfolio tussentijds laten beoordelen. 

Wil je precies weten hoe het zit? Download de uitgebreide toelichting.

Tijdens de cursusdagen

Wij organiseren een paar keer per jaar een KarateKids! dag en een Instructors Course. Omdat deze op dezelfde dag plaats vinden is het een ideaal moment om als cursusdag te gebruiken. Als kandidaat ontvang je vanuit de opleiding de opdracht om een bepaalde delen van de les te verzorgen. Tijdens de lessen die je verzorgt, ontvang je actief feedback (direct tijdens het lesgeven) wat je zal helpen om de les soepeler te laten verlopen en de kwaliteit van de les te laten stijgen, maar belangrijker nog, zie je direct het effect van die feedback. Deze ervaringen neem je op in je Portfolio en borduur op je op voort op je stage.

Geef je op voor de lerarenopleiding

 • Lees voor aanmelden onderstaand document goed door.
 • Instructie voor betaling verschijnt hier in beeld na aanmelding. 
Captcha