De weg naar de zwarte band

Kun je niet goed genoeg voorbereiden

De meeste organisaties bieden een Dan examen programma aan. Wadokai Nederland heeft naast het Dan programma ook een Kyu examen programma. Waarom vraag je je misschien af? Omdat de zwarte band niet het eerste examen is dat je doet.

In het onderwijs is er een term: "doorlopende leerlijn". Dit betekent dat alles wat je doet van begin tot eind zo goed mogelijk op elkaar aan moet sluiten voor het beste resultaat. Eerst leer je standen, basis technieken en eenvoudige partner oefeningen (het maakt ook uit welke oefeningen dit zijn en de eisen die daaraan gesteld worden). Deze vormen de basis om door te gaan naar oefeningen als Kihon kumite, Kumite gata en Tanto dori.

Onze Kyu exameneisen, oftewel de eisen voor gekleurde banden, zijn zo geformuleerd dat ze zo naadloos als mogelijk aansluiten op het Dan programma en de officiële, formele oefeningen van het Wado Curriculum (Ippon, Sanbon en Ohyo kumite bijvoorbeeld vallen hier niet onder).

Leden van WKNL kunnen onder bepaalde voorwaarden Kyu examen doen voor WKNL. Denk aan het voldoende aantal punten in je paspoort, de duur van je lidmaatschap en niet te vergeten de toestemming van je sensei.

Bereid je voor!

Wil jij goed voorbereid je examen afleggen? Zorg dan dat je meer dan voldoende hebt getraind in de Dojo, de examentrainingen hebt bezocht, thuis extra werk hebt verzet en dat je je studie hebt aangevuld met boeken en DVDs. 

Neem een kijkje op WadokaiOnline.com!

10 Tips voor een goede voorbereiding

  1. Zorg dat je zo snel mogelijk alle oefeningen kent, volg daarvoor trainingen en vul dat aan met boeken en DVDs.
  2. Oefen thuis.
  3. Loop technieken door in je hoofd, dit helpt om te onthouden en om je volgende training voor te bereiden.
  4. Laat jezelf filmen en kijk wat je kunt verbeteren, je weet altijd meer dan je kunt.
  5. Werk tot 3 a 2 maanden voor je examen aan verbetering van techniek en pas tijdens die verbetering je tempo aan.
  6. Voer een oefening formeel uit, oefen dan een bepaald element apart en sluit af met een formele uitvoering op examenstijl (d.w.z. met volledige inzet, alsof je examen doet).
  7. Sleutel vanaf 3 tot 2 maanden van te voren niet meer aan je techniek en train uitsluitend in examenstijl en voer oefeningen formeel uit.
  8. Herhaal minimaal één keer per week het hele examen van begin tot eind, met volledige inzet.
  9. Neem tijdens het herhalen van je examen geen pauze tussendoor om zeker te weten dat je het fysiek aan kan.
  10. Last but not least: zoek op tijd een geschikte partner voor je examen!

"There are no shortcuts in Karate training"

Dat is waar, maar je kunt wel op een efficiënte manier trainen! Heb jij de blog over Renshu en Keiko al gelezen? Pas de verschillende manieren van trainen toe en vind de balans om het beste uit je training te halen.  

Geef je op voor het volgende Kyu examen

Captcha